Jak otworzysz drzwi kierowcy, zapala sie lampka na srodku licznikow, zapala sie oswietlenie wnetrza. Czy dzwiek pojawia sie gdy przy wlaczonym kierunkowskazie bez kluczykow w stacyjce otwierasz drzwi :?:
Oświetlenie wnętrza działa bez zarzutu. Natomiast nie działa brzęczyk przypominający o tym, że zostawiłem zapalone światła i już parę razy zostawiłem. Jak przekręcę kierunkowskaz to przecież pali się jedna strona świateł i brzęczyk wtedy nie działa i jest ok. Mi nie przypomina jak zostawię światła włączone przełącznikiem obok kierownicy po lewej stronie.
VAG ma taka opcje, gdzie sprawdza sie elementy wykonawcze licznika. Uruchamiasz i po kolei sprawdza dzwieki, ma byc gong od pasow, pisk ten ciagly jak do swiatel oraz taki pojedynczy jak np zapala sie rezerwa. Jak tam dziala, to dopiero mozna myslec dalej, jesli mikrowylaczniki w zamku sa sprawne.
ok czyli sprawdzam kompem i zobaczymy co dalej.
Przy okazji mam takie pytanie na inny temat: jak zapala mi się pierwszy raz rezerwa to jest dodatkowo taki pisk. Jakiś czas jeżdże, gaszę silnik i po ponownym zapaleniu zapala się lampka rezerwy ale już bez pisku. Nie wiem czy tak ma być. W golfie IV po każdym zapaleniu miałem i lampkę i pisk.
Maicroft, a czy gong od pasów był zawsze ? W moim SLX 99/00 po przekręceniu kluczyka zapala się kontrolka pasów i po chwili gaśnie, ale gongu żadnego nigdy nie było. Ściślej to nie wiem jak było za czasów 1 własciciela, ale za moich na pewno nie było.
Powoli się zresztą przyzwyczaiłem, że co egzemplarz Skody to coś innego. Wygląda na to, że czasami montowano po prostu to, co podrzucono akurat na magazyn. Chciałem kiedyś aby serwis SUNNY aktywował mi domykanie szyb, to też wyszło, że podobno mój moduł komfortu nie ma tej opcji i trzeba dołożyć moduł domykania szyb za kilkaset zł. No i do dziś tego nie dołożyłem :evil:
Więc może ktoś wie jak z tym gongiem od pasów bo być może mam coś zrąbane i wypadałoby naprawić ?
nico21, Najpierw sprawdz czy ja szafa wogole ma, a dzwiek jakis masz, bo moze tego nie bylo seryjnie poprostu. Mogl tez uszkodzic sie ten wylacznik w zamku pasow, ktory odpowiada za ta lampke
Chciałbym tu wszystkich przeprosić za przedwczesne wnioski a Ciebie nico21, za rozbudzenie nadziei ops: To co kojarzyłem jako kontrolkę pasów okazało się po sprawdzeniu kontrolką airbagów. Jeszcze raz sorry :!:
O gongu skojarzyło mi się gdyż miałem kiedyś VW Jette 2 rocznik 88 i tam gong od pasów był i inne takie cuda, bo to wersja USA była :szeroki_usmiech .
A z piszczkiem od zapalonych świateł mam ostatnio to samo co Paweł T, no i zacząłem zostawiać auto na postojówkach. Trzeba będzie rozebrać drzwi a może zamek. Dam znać jak odkryję przyczynę.
No dobrze, ale dlaczego działa oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi i na desce zapala się kontrolka otwartych drzwi, czy to nie idzie od tego samego czujnika?
Paweł T, no to moze czeka cie wymina brz\eczyka - jest on zabudowany w liczniku - trzeba chyba bedzie uzyc lutownicy :/
[ Dodano: Wto 30 Maj, 06 17:09 ] Maicroft, jutro dobieram sie do licznika i sprawdze czy mam kontrolke zapiecia pasów. Dzwieku nie mam A mam dzwiek tylko jak mam zapalone swiatła i iotworze drzwi.
sprawdziłem jeszcze jedna rzecz, mianowicie gong od pasów jest niezależnie od tego, czy mam pasy zapięte czy też nie, a to chyba nie jest normalne. Może padł jakiś mikroukład od tego wszystkiego, chyba bez VAGa się nie obędzie.
Maicroft, kontrolke na szfie mam Teraz tylko pozostaje jakos sprawdzic czy mam te czujki w pasach. idza od nich jakies kjable?? gdzie ich szukac?? moze jak wszystko bedzie to wystarczy tylko vagiem to uruchomic
Jeśli chodzi o gong od pasów, to wyrobił się styk w zapięciu pasa. jak przycisne pas mocniej to gong nie dzwoni i piszczy rezerwa czyli jest ok, Pozostaje tylko ta sygnalizacja zapalonych świateł. Dzięki Maicroft za podpowiedź.
nico21, jeśli nie masz przewodów podłączanych do fotela to nic nie zrobisz - zamek pasa jest "bezczujnikowy". Co prawda pewnie można wymienić go na nowszy, z czujnikiem, do tego kawałek przewodu i ....coś z tego może być. :szeroki_usmiech
Komentarz